Terapija hoda uz pomoć robota oblik je liječenja koji koristi elektromehaničke sustave za vraćanje sposobnosti hodanja koja je izgubljena zbog neuroloških ili ortopedskih problema koji se razvijaju kao posljedica ozljede kralježnice ili mozga. 

RoboGait je sustav hoda uz pomoć robota koji ima za cilj pružiti učinkovito i brzo motoričko učenje s prijenosom opterećenja i prirodnim uzorkom hoda koji kontrolirano pruža donjem ekstremitetu.

Koje su prednosti sustava hodanja uz pomoć robota s RoboGaitom?

Kao posljedica neaktivnosti nakon bolesti mogu se pojaviti problemi kao što su gubitak funkcije u mišićno-koštanom sustavu i poremećaji cirkulacije. Prijenos težine na kosti pomaže u jačanju kostiju tijekom liječenja i smanjuje rizik od osteoporoze, dok aktivacija mišića pozitivno utječe na krvožilni sustav.

Lokomotorna terapija

Rehabilitacija hoda igra važnu ulogu u neurološkoj rehabilitaciji. Lokomotorna terapija koja se provodi s djelomičnom potporom tjelesne težine na traci za trčanje posljednjih se godina pojavila kao obećavajući koncept liječenja. U ovoj metodi liječenja, ciklusi hoda pacijenata modelirani su i ponavljaju se na standardiziran način, što rezultira učinkovitim liječenjem. Smatra se učinkovitom metodom posebno kod bolesti kao što su paraliza, ozljede kralježnice, Parkinsonova bolest i cerebralna paraliza.

Koji se pokreti mogu izvesti s RoboGait ortozom?

S mehanizmom protuteže ortoza slijedi kretanje hodanja po vertikalnoj osi oscilirajući gore-dolje bez opterećenja pacijenta. Kretanje pacijentovog kuka osigurava se zdjeličnim mehanizmom. U tom pokretu u središtu kuka primjenjuju se i rotacija i lijevo-desna oscilacija. Raspon pokreta podešava se na računalu operatera, a kretanje se izvodi prema fazama hodanja.

Kako se koristi RoboGait?

Pacijent je opremljen pojasom odgovarajuće veličine. Ortoze se podešavaju prema pacijentu, a držači nogu prikladni za veličinu pacijenta pričvršćeni su na ortozu. Pacijent se zatim postavlja u ortozu pomoću sustava suspenzije. Izvodi se veza između pojasa i ortoze i veze donjih ekstremiteta. Nakon što je pacijent spreman za liječenje, fizioterapeut može započeti liječenje aktiviranjem sustava. Sustav potpore težini podešen je na odgovarajuću razinu i osiguran je potpuni kontakt s trakom za trčanje. Sistemski softver sinkronizira se između trake za trčanje i pacijentovih stopala. Nakon što je pacijent sinkroniziran s ortozom, aktivira se sustav vizualne motivacije. Tijekom terapije pacijent sudjeluje u hodanju s aktivnim pokretima nogu. Sesija se završava prestankom hodanja na kraju vremena koje odredi fizioterapeut.

Tko može imati koristi od terapije hoda uz pomoć robota?

Osobe s traumom glave, ozljedom kralježnice, moždanim udarom i onima koji su izgubili funkciju hodanja zbog drugih neuroloških razloga mogu imati koristi od liječenja. Osim toga, osobe s multiplom sklerozom, cerebralnom paralizom, Parkinsonovom bolešću, operacijama proteze zglobova kuka i koljena mogu imati koristi. Uređaj je pogodan za odraslu i pedijatrijsku uporabu.

Tko nije prikladan za terapiju hoda uz pomoć robota?

Prikladnost pacijenta za liječenje procjenjuje liječnik specijalist. U ovoj procjeni uzimaju se u obzir stanja koja mogu uzrokovati komplikacije kao što su teška spastičnost, kontraktura zglobova, poremećaji srčanog i krvožilnog sustava, medicinska stanja koja utječu na aktivnu rehabilitaciju, lezije kože, preležanine, osobito u područjima u kontaktu s uređajem, uznapredovala osteoporoza.

 
 
Kontaktirajte nas
 
 

Proizvodi vezani za novost

  Novosti - Sve