Nove studije u Centru za radiološka istraživanja na Medicinskom centru Columbia u Irvingu (CUIMC) pokazale su da kontinuirane male doze ultraljubičastog zračenja (dalekog UVC svjetla) mogu ubiti viruse gripe u zraku, bez ozljeđivanja ljudskog tkiva. Rezultati upućuju na to da bi korištenje ultraljubičastog svjetla u bolnicama, školama, zračnim lukama, zrakoplovima i drugim javnim prostorima moglo pružiti snažnu provjeru tijekom epidemije sezonske gripe kao i pandemije gripe.

Istraživanje je objavljeno prošlog tjedna na portalu Scientific Reports.

Znanstvenicima je već desetljećima poznato da širok spektar UVC svjetla, koji ima valnu duljinu od 200 do 400 nanometara, je vrlo učinkovit u ubijanju bakterija i virusa uništavajući molekularne veze koje im povezuju DNK. Ovo uobičajeno UV svjetlo se rutinski koristi za dekontaminiranje kirurške opreme.

Prije nekoliko godina Brenner i njegovi kolege pretpostavljali su da uski spektar ultraljubičaste svjetlosti zvan daleki UVC može uništiti mikrobe bez oštećenja zdravog tkiva. “Daleko UVC svjetlo ima vrlo ograničeni raspon i ne može prodrijeti kroz vanjski sloj mrtve stanice ljudske kože, pa ne predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje. No, budući da su virusi i bakterije mnogo manji od ljudskih stanica, daleko UVC svjetlo može prodrijeti do njihove DNA i uništiti ih”, rekao je Brenner.

U ranijim istraživanjima, Brennerov tim je demonstrirao da je daleko UVC svjetlo učinkovito za ubijanje MRSA (bakterija otpornih na meticilin, S. aureus), čest uzrok infekcija kirurških rana, te da ne šteti ljudskoj ili mišjoj koži.

Ova studija bila je osmišljena za testiranje da li daleko UVC svjetlo može učinkovito ubiti aerosolizirani virus influence u zraku, u okruženju sličnom javnom prostoru. Aerosolizirani virus H1N1 – zajednička vrsta virusa gripe – oslobođena je u ispitnu komoru i izložena je vrlo niskim dozama (222 nm) dalekog UVC svjetla. Kontrolna skupina aerosoliziranog virusa nije bila izložena UVC svjetlu. Daleko UVC svjetlo učinkovito je inaktiviralo viruse gripe, s približno jednakom učinkovitošću kao i konvencionalna germicidna UV svjetlost.

“Ako naši rezultati potvrđeni u drugim eksperimentima, slijedi da bi korištenje dalekih ultraljubičastih UVC svjetiljki na javnim mjestima bila sigurna i učinkovita metoda za ograničavanje prijenosa i širenja mikrobnih bolesti posredovane zrakom, poput influence i tuberkuloze”, rekao je Brenner.

Daleko UVC svjetlo je relativno jeftina opcija. “I za razliku od cjepiva protiv gripe, daleki UVC vjerojatno će biti učinkovit protiv svih mikroba u zraku, čak i novonastalih vrsta”, dodao je Brenner.

Našu ponudu UVC lampi za profesionalnu dezinfekciju zraka i površina možete pogledati na sljedećoj poveznici:

 https://pulsusmedical.hr/kategorije/dezinfekcija-isterilizacija/

Obratite nam se s povjerenjem kako bi zajedno odabrali najbolje rješenje za vaše potrebe profesionalne sterilizacije i dezinfekcije.

 KONTAKTIRAJTE NAS:

 info@pulsusmedical.hr
 +385 1 66 26 546
 www.pulsusmedical.hr

Izvor: http://newsroom.cumc.columbia.edu/blog/2018/02/09/uv-light-fight-spread-influenza/

 
  Novosti - Sve